пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Нас єднає мова!

    
21 лютого  всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За нетривалий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу почуватися частиною свого великого народу. Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року, відзначається щороку з лютого 2000року для сприяння мовній і культурній різноманітності.
    Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже, за оцінками фахівців, із-поміж понад 6000 мов, що нині існують у світі, значна частина опинилася під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю припинять вживатися близько десяти мов. Для того щоб мова не зникла, за свідченням науковців, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей.
    В Україні цей день відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.
          Нам українською судилось говорити !
          Хай рідна мова сили набира –
          Свята і чиста мова материнська…
          Нам славити її прийшла пора,
          Нехай лунає мова українська !

Немає коментарів:

Дописати коментар